-
Čas přípravy1 h 30 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce24
-
Celkový čas1 h 45 m
Velikonočních tradic máme několik, a to platí i pro gastronomii. Na Zelený čtvrtek se vždy podle tradic brzy ráno konzumují velikonoční jidáše, které jsou ve tvaru velikonočních symbolů a potřené medem.
Nejlepší velikonoční jidáše je sladké pečivo z kynutého těsta ve tvaru provazu, který symbolizuje provaz na kterém se oběsil proradný Ježíšův apoštol Jidáš. Doporučuji je připravit na Zelený čtvrtek (ideálně už ve středu), kdy je to tradicí, ale perfektně se hodí i na velikonoční stůl. Jidáše se po upečení potírají medem, doporučuji to udělat, co nejdříve, protože povrch jidášů bude o trochu méně lepkavý.
Suroviny na nejlepší velikonoční jidáše:
- 500 g hladké prosáté mouky
- 70 g povoleného másla
- 300 ml smetany na vaření (<15%)
- 80 g cukru
- 25 g droždí
- půl lžičky soli
- kůra z 1/4 citronu
- špetka muškátového oříšku (nastrouhaného)
- na potření: 1 vejce, 3 lžíce medu, 1 lžíce másla
TIP: Pokud používáte sušené droždí, postačí vám 10-15 gramů.
Postup přípravy nejlepších velikonočních jidášů
- Nejprve je potřeba nechat vzejít kvásek: v malé mističce si rozmačkejte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte 100 ml vlažné smetany. Promíchejte, přidejte lžíci hladké mouky a opět promíchejte. Kvásek by vám měl za čtvrt hodinky vzejít.
- Mezitím si připravte velkou mísu do které odměřte všechny uvedené suroviny a zalijte zbylou vlažnou smetanou. Přimíchejte vzešlý kvásek a vše promíchejte do homogenní směsi. Hněťte několik minut dokud nebude těsto hladké a pružné jako modelína.
- Z těsta připravte jednu kouli, dejte zpět do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě, aby těsto nakynulo do dvojnásobné velikosti.
- Vykynuté těsto si rozdělte postupným dělením na 24 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte váleček o délce 20-25 centimetrů a tloušťky okolo 1 cm (ukazováček). Válečky stočte do uzlíků a poklaďte na plech vyložený pečícím papírem.
- Smotané jidáše potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 20 minut vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.
- Vykynuté jidáše ještě jednou potřete vejcem a šup s nimi do trouby na 15 minut dozlatova.
- Hotové jidáše potřete směsí rozehřátého medu smíchaného s máslem a vejcem. Ideální je potírat jidáše medem, když jsou ještě horké.
- Dobrou chuť.
TIP: Kdo nerad med, může jidáše posypat moučkovým cukrem.
Chutnaly vám medové jidášky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší velikonoční jidáše
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review